29.08.2009

Los Angeles

Byen ved USAs ende.
Å bo i Los Angeles uten bil er som å drive rein på Finnmarksvidda uten snøscooter: det kan gå, men forholdene ligger ikke akkurat til rette. Byen er enorm i utstrekning, bestående av egne småbyer. Det finnes noen busser og en t-bane, men sjansene for at disse går fra der du er til dit du skal er heller små. Så lei en bil. Gjerne med GPS, for når du durer av gårde i 110 km/t på en fem-felts motorvei kommer avkjøringene relativt fort mot deg. Men når du til slutt har manøvrert deg ut til en av de mange strendende, der Stillehavets bølger slår mot land og sola ser ut til å skinne 365 dager i året, da glemmes trafikken. På Hermosa beach ligger en liten gågate med restauranter, og det er godt med parkeringsmuligheter. Gågaten gir Hermosa Beach et naturlig sentrum (eller så er det fordi parkeringsplassen ligger der). Det er god surf der, og hvert år innlemmes en surfer i Hermosas Hall of Fame og får navnet sitt på piren. Litt dyrere er det på Manhattan Beach, og du må gå opp i bygatene for å finne noe å spise. Stranden er flott, byen også, men det er litt "heisann Montebello" over det hele. Reklameflyene flyr jevnlig langs strendene i LA. Lengre nord er Santa Monica pir verdt et besøk. Her er det alt fra pariserhjul til lokale kunstnere som selger verkene sine. Og karamellpopkorn, nok et utslag av amerikanernes uforklarlige blandinger av salt og søtt. Mellom Santa Monica og Manhattan ligger Venice Beach. Ikke på langt nær så glattpolert som de andre strendene. Her er det, i tillegg til flott strand, en rekke boder og stands der du får kjøpt det nyeste innen alternativ medisin, og håndverk. De kulturelle innslagene er det mange av. Stranden i "Dogtown" er nok den av strendene vi besøkte som hadde det største særpreget og mer å by på enn bare fin sand. Det går an å leie sykkel, eller tandemsykkel, som er ekstra artig, og sykle en asfaltert sykkelsti opp langs strendene. Dette er en fin måte å få sett mye på, spesielt hvis du sitter bakerst og ikke tråkker :-)

Her vil åpenbart Anders at dere skal tro det er jeg som har skrevet innlegget, men alle som kjenner meg vet jo at jeg ikke skriver smileys med bindestrek-nese! Busted! :) - Solveig)
Beverly Hills og Hollywood er spesielle steder. Reiseguidene forteller at det er her den amerikanske drømmen om berømmelse lever i beste velgående. Langs Sunset Boulevard ligger stjernene til minne om de største i underholdningsbransjen. Løfter du blikket fra fortauet ser du at omtrent annenhver butikk selger klær og varer "for voksne". Den andre halvparten selger brukte klær, eller vintage (årgangs) som det heter.  
Hollywood-skiltet er verdt kjøreturen. Du kommer riktignok ikke helt frem, men det er strengt tatt heller ikke nødvendig. En god ide er å sjekke litt på nettet for tips til hvordan du skal finne frem til gode utkikkspunkt. Opprinnelig sto det Hollywoodland der, og det var en reklame for et eiendomsprosjekt. Salget gikk treigt i begynnelsen, men man kan trygt si at det tok seg opp. Nesten hele skiltet hadde forfalt på 1970-tallet, men så ble det tatt initiativ til oppussing og Hollywood-delen ble restaurert.Det er shoppingmuligheter langs blant annet Melrose Boulevard for de som ikke helt har inntekt for å handle på Rodeo Drive. På vei opp til Hollywood-skiltet så vi advarsel mot klapperslanger. De så vi lite til, men det var to kollibrier der, langt mer ålreite dyr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar